شهر بزرک مشهد به عنوان یکی از شهرهای باستانی کشور غزیزمان جاهای دیدنی فراوانی دارد که با بازدید از آن می توان گذری بر تاریخ مشهد داشت. یکی از جاهای دیدنی مشهد که به عنوان یک آثار تاریخی و موزه از آن صحبت می شود موزه مردم شناسی و یا حمام مهدی قلی بیک نام دارد. در ادامه همراه ما باشید تا با این بنای تاریخی بیشتر آشنا شویم.
بنای حمام قلی بیک به عنوان یکی از قدیمی ترین حمام های تاریخی کشور به حساب می آید. این بنا در سال ۱۳۰۱ در زمان صفویه و به دست یکی از فرماندهای خراسان به نام مهدی قلی بیک ساخته شد و از همان زمان نام این فرمانده بر روی این بنا باقی ماند. ارزش تاریخی حمام قلی بیک به قدری زیاد است که در سال ۱۳۸۷ به عنوان یکی از آثار تاریخی به ثبت رسید.
در خصوص تاریخچه مختصر حمام قلی بیک بد نیست بدانید که این بنا مدت ها پس از بهره برداری و ساخت آن به دستور مهدی قلی بیک وقف مردم شد. از آن بس بیشتر مردم مشهد از آن به عنوان حمام شاه نام می بردند چرا که حمام در نزدیکی مسجدی به نام مسجد شاه قرار گرفته است. البته لفط مسجد شاه هم برای این حمام دوامی نداشت چرا که پس از انقلاب مردم مشهد از این حمام به عنوان حمام رضوی نام می برند.
پس از اینکه حمام قلی بیک مشهد به عنوان یک اثرملی به ثبت رسید آثار به جا مانده از این حمام به شکل یک موزه جمع آوری شد. سازمان ثبت آثار ملی نام موزه مردم شناسی مشهد را برای آن انتخاب کردند چرا که آثار به جا مانده در موزه به سبک زندگی مردم مشهد در زمان صفویه ارتباط مستقیم دارد.
موزه مردم شناسی مشهد در خیابان اندرزگو و در نزدیکی مقبره امیر غیاث الدین ملک شاه قرار دارد. این موزه فاصله بسیار کمی با حرم دارد و همین مسئله موجب شده از آن به عنوان یکی از جاهای دیدنی نزدیک حرم نام برد.
ساعت کاری موزه های مشهد: برای بازدید از موزه مردم شناسی مشهد همه روزه از ساعت ۸ صبح الی ۱۲:۳۰ ظهر می توانید اقدام کنید. در نظر داشته باشید که این موزه در برخی از مناسب های عمومی و تعطیلاتی مانند عاشورا و تاسوعا و ایام شب های قدر تعطیل است.
بهای بلیط ورودی موزه مردم شناسی مشهد: برای ورود به موزه مردم شناسی مشهد باید مبلغ ۵۰۰ تومان را به عنوان مبلغ ورودیه به موزه پرداخت کنید.
موزه مردم شناسی مشهد به عنوان یکی از مهم ترین موزه های مشهد به حساب می آید. امکان ندارد کسی در مشهد زندگی کند و بازدید از این موزه تاریخی را نادیده بگیرد.
نمای بیرونی موزه مردم شناسی مشهد سکوت عجیبی را در بر دارد به گونه ای که کمتر کسی می تواند با بازدید از آن از آثار تاریخی جذابی که دارد سر در بیاورد.
همین که وارد ساختمان موزه می شویم به گچ بری ها و نقاشی هایی که روی کاشی ها شکل گرفته توجه ما را به خود جلب می کند. همچنین در راهروی این موزه گلجام یا نورگیرهای متعددی وجود دارد که علاوه بر روشن کردن محیط زیبایی خاصی هم دارند. نورپردازی موزه به صورتی طراحی شده که در ساعت خاصی از روز قسمتی از بنا روشن است و دیگر قسمت ها در تاریکی به سر می برد. همین نکته خلاقانه باعث شده هنرمندان و معماران زیادی از آن به عنوان یک ایده جذاب در نورپردازی نام ببرند.
حمام مهدی قلی بیک قسمت های مختلفی دارد که هر بخش به صورت اختصاصی آثار گوناگونی را نگهداری می کند. در ادامه با بخش های مختلف این حمام آشنا خواهیم شد.
برای بازدید از حمام مهدی قلی بیک تنها کافی است پس از خرید بلیط به دیواری که در محوطه اصلی نصب شده توجه کنید تا نقشه گردشگری موزه را مشاهده کنید. در این نقشه تمامی اطلاعات لازم در خصوص بازدید از قسمت های مختلف موزه برای تماشاگران نوشته شده است.
رختکن حمام نخستین قسمتی است که بازدید کنندگان آن را مشاهده می کنند. دیوارهای حمام از ۲۸ لایه ساروچ و گچ بری تشکیل شده و با نقاشی هایی که خیابان های مشهد قدیم را به تصویر کشیده تزئین شده است.
قسمت گرمخانه حمام یکی از زیباترین قسمت هایی است که بازدید کنندگان از آن دیدن می کنند. این گرمخانه از یک حوضچه آبی رنگ و نمای گنبدی شکل به وجود آمده که نمای ظاهری زیبا و قابل توجهی را برای بازدید دارد.
در قسمت خزینه حمام آثار گرانبهایی از زمان های گذشته مردم خراسان نگهداری شده است. در این قسمت از موزه، می توانید آثاری از پوشاک سنتی مردم خراسان، عکس ها و وسائل سنتی مانند شمعدانی ها و سماورهای قدیمی را مشاهده کنید.
اگر به مشهد سفر کردید و برای بازدید از جاهای دیدنی مشهد اشتیاق کافی داشتید پبشنهاد می کنم علاوه بر موزه مردم شناسی مشهد از بهترین موزه های مشهد مقدس نیز بازدید بفرمائید.
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/dmagir/domains/mashadmag.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 142
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/dmagir/domains/mashadmag.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/dmagir/domains/mashadmag.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 153
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/dmagir/domains/mashadmag.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 163
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/dmagir/domains/mashadmag.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 169
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/dmagir/domains/mashadmag.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/dmagir/domains/mashadmag.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 173
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/dmagir/domains/mashadmag.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 175