مشاهیر مشهد؛ نامداران آریایی چه کسانی هستند

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
شهر مشهد؛ دومین و بزرگترین شهرایران

سناباد نوغان پس از شهادت امام رضا ع به مشهد الرضا نام گذاری شده است. این شهر دومین شهر پرجمعیت بزرگ ایران به حساب می آید و دارای  قدمت چندصد سال دارد. همچنین دارای فرهنگ، آداب و رسوم مختص به خود را دارد. مشهد مهد پرورش بزرگان و نام آوران بسیاری بوده است. تمام بزرگان شهر مشهد در تمام طول عمر خود در راه ترقی علم، هنر و فرهنگ این سرزمین تلاش بسیاری کرده اند. هرکدام مشاهیر مشهد دریک یا چند حوزه فعالیت داشته اند و در رشد علم بسیار کمک کرده اند. اگر علاقه مند هستید که با این مشاهیر آشنا شوید و بدانید که هرکدام در چه حوزه های فعالیت می کنند حتما ادامه مقاله را مطالعه کنید.

حکیم ابوالقاسم فردوسی؛ بزرگترین نامدارا ایران

 

ابوالقاسم فردوسی؛ بزرگ مردایرانی

فردوسی در سال ۳۲۹ هجری در روستای باژ یکی از توابع شهر طوس بدنیا آمده است. فردوسی در طول عمر خود به جمع آوری تمام تاریخ ایران تا قبل از حمله اعراب به ایران پرداخت است. تمام اینکارها را باوجود جاسوس های بغدادی و ترکی انجام داده است. در شاهنامه تلاش شده است که اقتدار سلسله ساسانیان و ویژگی مثبت سامانیان به گوش جهانیان برسد. علاوه برتمام این موارد فردوسی سعی کرده است ملیت ایرانی، خردمندی،عدالت و دین ورزی را نمایش دهد که هر ایرانی نماد یک آزاد خواه است.

ابوالقاسم فردوسی برای نوشتن شاهنامه سی سال زحمت کشیده است تا اصالت و فرهنگی ایرانی را در این کتاب بسیار نفیس پررنگ کند. شاهنامه، حافظ راستین سنت های ملی و شناسنامه قومی ایرانی است. اگر فردوسی در آن زمان به جمع آوری فرهنگ ایران زمین نمی پرداخت الان هیچ گونه از تاریخ ایرانی وجود نداشت و مردم حال حاضر هیچ اطلاعاتی در مورد گذشته ایران نداشتند.

آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی

آرامگاه فردوسی در روستای باژ در ۲۵ کیلومتری شمال غربی شهر مشهد، مجموعه فرهنگی باغ آرامگاه در مسیر منشعب از بزرگراه مشهد – قوچان واقع شده است.

ابوجعفر محمد بن محمد بن حسن طوسی

 

ابوجعفر محمد بن محمد بن حسن طوسی

شیخ طوسی ۳۸۵ هجری قمری در طوس به دنیا آمده است و دارای کنیه های مختلف نظیر ابوجعفر، ابوجعفر ثالث هم می گویند. او پس از تهدید دولت آن زمان در سن ۲۳ سالگی به عراق رفت و ۵ سال در مکتب شیخ مفید، شاگردی کرد.همچنین شیخ طوسی دارای  ۸ کتاب با نام های استبصار، تهذیب، رجال، الامالی، التبیان، الخلاف، الغیبه، الفهرست را شامل می شود. ایشان یکی از دانشمندان قرن سوم و چهارم هجری قمری هستند و علاقمندان بسیاری در زمان خود و حال دارد.کتاب های فقهی شیخ مورد توجه بسیاری از مراجع شیعه قرار گرفته است، همچنین کتاب های ایشان جزو کتابهای برتر فقهی قرار گرفته است.

شیخ طوسی در خانه خود فوت کردند و در همانجا دفن شدند. طبق وصیت ایشان آن خانه ایشان به مسجد تبدیل شد. مسجد شیخ طوسی در حال حاضر یکی از معروفترین مساجد شهر نجف محسوب می شود.

 

جابر بن حیان؛ پدر علم شیمی جهان

 

جابربن حیان؛ علم شیمی ایران

ابوموسی جابربن حیان در قرن ۱۰۰ هجری شمسی زندگی می کردند و معروف به پدر علم شیمی هستند و روش های مانند تقطیر و ابزارهای شیمی را ابه او نسبت داده اند.پدر جابربن حیان یکی از داروسازان نامداران زمان اموی بود، او بدلیل اینکه با حکومت آن زمان مخالف بود دستگیر و اعدام شد. سپس جابر به راه پدر علاقه بسیاری پیدا کرد و در زمینه درس خواند. او به مرکز علمی جهان که کوفه بود رفت و شروع به تحصیل در رشته مورد علاقه خود کرد.نوشته های جابربن حیان سالها پس از مرگ او در دانشگاه های اروپایی تدرس می شد و در زمینه های شیمی از آنها استفاده می کردند. به این دلیل به ایشان پدرعلم شیمی می گویند که تمام مسائل برای کیمیاگران اروپایی بسیار کاربرد داشته است.

دانشمندان بسیاری از جمله دکتر محمد یحیی هاشمی،  در مورد جابربن حیان گفته اند ایشان حکیم و فیلسوف بزرگ، یکی از مشهورترین و بزرگترین عالمان دنیا به حساب می آید و همچنین اولین کسی است که علوم تجربی را کشف و ثبت کرده است.

 

ملک الشعار بهار ؛ شاعر و ادیب مشهور ایرانی

محمد تقی بهار  ملقب به ملک الشعرا و متخلص به بهار  است. محمد تقی بهار شاعر، ادیب، نویسنده، روزنامه نگار، تاریخ نگار و سیاست مدار معاصر ایرانی است. ملک الشعار در سال ۱۲۶۵ هجری در شهر مشهد به دنیا  آمده است. خانواده ایشان همه اهل علم و ادب بودند و در ابتدا بهار ادبیات فارسی را از پدرش یاد گرفت بود. همچنین در زمان جوانی عضو مشروط خواهان شد و فعالیت خود را در آنجا شروع کرد. او در شهر مشهد با شاهزاده خانم سودابه صفدری از نوادگان قاجار ازدواج کرده است. از این ازدواج صاحب فرزند پسر شد. اما همسر و پسر او زیاد عمر نکردند.

 

ملک الشعرا بهار

کتاب های نظیر سبک شناسی، تاریخ احزاب سیاسی را تالیف کرده است. از دیگراقدامات این شاعر روزنامه نوبهار، روزنامه تازه بهار، انجمن دانشکده ادبی، مجله دانشکده را تاسیس کرده‌اند. در بحث ادبی آثار بسیاری از جمله شعر سنتی و اشعار به زبان محلی، تصنیف و ترانه، مقاله ها و سخنرانی های سیاسی و انتقادی، سبک شناسی نظم و نثر، دستور زبان، مقدمه برکتاب ها و حواشی برمتون به خصوص شاهنامه فردوسی را در برمی گیرند، را انجام داده اند. بهار در سال ۱۳۳۰ در خانه خود فوت شده اند و در آرامگاه ظهیر الدوله شمیران به خاک سپرده شد.

مهدی اخوان ثالث؛ برجسته ترین شاعر ایرانی

 

مهدی اخوان ثالث

اخوان ثالث جزو  معروف ترین شاعرانی که در سال ۱۳۰۷ در طوس مشهد به دنیا آمده است. زمان رضاخان ایشان دیپلم فنی آهنگری را گرفت و در سال های ۱۳۲۷ به تهران آمد و شغل معلمی را انتخاب کرد. اما پس ورود به دهه سی شمسی مبارزات سیاسی را برعلیه رضاخان شروع کرد و در همان سالها دستگیر شد و به زندان افتاد. این شاعر بزرگ از دهه بیست فعالیت در زمینه ادبیات مخصوصا شعر را آغاز کرده است؛ اما کتاب های آن در سال ۱۳۳۶ منتشر شد و به شهرت بسیاری دست یافت. بزرگان بسیاری در مورد این شاعر صحبت کردند از جمله این افراد جمال میرصادقی  داستان نویس و منتقد ادبی که در مورد اخوان گفته است که ایشان با شعرهای یک جهان بینی خاص به افراد خواهد داد.

نامداران مشهد؛ بزرگان ایران

افراد نامدار بسیاری در  شهر مشهد بدنیا آمده اند و در راه علم و ادب به کشور کمک بسیاری کردند. جابربن حیان، مهدی اخوان ثالث، ملک الشعار بهار، شیخ طوسی و از همه مهم تر فردوسی از جمله این افراد هستند. با وجود این افراد می توان به ایران و ایرانی بودن خود افتخار کرد. با مشهد مگ همراه باشید تا اظلاعات بیشتری در مورد مشهد و افرادی که در آنجا زندگی می کردند صحبت شود.

مشهدمگ منتظر پیام های ارزشمند شما کاربران گرامی است.