طبق تحقیقات، حداقل ۵۰ درصد بانوان، یکی از اختلالات جنسی زنان را تجربه میکنند. این اختلال در یکی از مراحل رابطه جنسی، از برانگیختگی تا ارگاسم مشاهده میشود.
علل فیزیکی و روحی متعددی میتواند باعث ایجاد اختلالات جنسی در زنان شود. در این مقاله قصد بررسی این مشکل، انواع و روشهای درمان آن را داریم.
اختلال جنسی زنان، شامل کمبود یا کاهش سطح خیالپردازی در مورد افکار جنسی و میل به برقراری رابطه جنسی در زنان یا مشکل در ارگاسم است که میتواند زندگی زناشویی افراد را تحتتاثیر قرار دهد.
علائم زیر میتواند نشاندهنده اختلالات جنسی باشد:
این علائم باید حداقل ۶ ماه طول بکشد و در ۷۵ تا ۱۰۰ درصد مواقع نزدیکی، آنها را تجربه کنید.
در ادامه به مهمترین اختلالات جنسی زنان اشاره میکنیم:
به اسپاسم غیر ارادی عضلات واژن واژینیسموس میگویند. در این حالت زمانی که یک جسم خارجی وارد واژن میشود، عضلات واژن بهشدت منقبض میشوند؛ بنابراین دخول و برقراری رابطه جنسی غیر ممکن است.
حتی در این شرایط معاینات لگنی نیز با مشکل و درد همراه خواهد بود. احساس درد و ناراحتی هنگام برقراری رابطه جنسی باعث بیمیلی و ترس زنان نسبت به روابط زناشویی می شود.
یکی از اختلالات جنسی رایج در بانوان اختلال در ارگاسم است. ارگاسم اوج لذت جنسی است و اختلال در آن یعنی فرد در رسیدن به این مرحله با مشکل مواجه است.
ممکن است فرد هرگز ارگاسم را تجربه نکند یا اینکه بهسختی به این مرحله از لذت جنسی برسد. در برخی مواقع نیز فقط تحت شرایط خاصی میتواند به ارگاسم برسد.
معمولا خانمهایی که درگیر بیمیلی جنسی هستند به ارگاسم نمیرسند و در نتیجه از رابطه جنسی لذت نمیبرند.
علائم بیمیلی جنسی شامل موارد زیر است:
علل اختلالات جنسی زنان در ۲ دسته عوامل فیزیکی و روانی قابل بررسی است.
مهمترین عوامل فیزیکی اختلالات زنان عبارتاند از:
کاهش هورمون استروژن، باعث نازک شدن دیواره واژن میشود که به آن آتروفی واژن میگویند. آتروفی در اغلب افراد باعث احساس درد در هنگام رابطه جنسی میشود. این مشکل معمولا در زمان یائسگی و رده سنی ۴۵ تا ۵۵ سال رخ میدهد.
هیسترکتومی یکی از عملهای رایج در بانوان است. در ۲۰ درصد موارد پس از این جراحی میل به رابطه جنسی در فرد کاهش پیدا میکند.
در این عمل تمام رحم و دهانه رحم و در برخی مواقع فقط رحم برداشته میشود. در موارد شدیدتر نیز تخمدانها و غدد لنفوی خارج میشود.
تخلیه رحم و تخمدانها میتواند باعث تغییرات هورمونی و کاهش میل جنسی زنان شود. در این حالت هورمون درمانی انجام میشود تا اختلال جنسی شخص بهبود یابد.
شل شدن واژن عارضهای است که معمولا بهعلت تعداد زیاد زایمان یا افزایش سن بهوجود میآید. این مشکل یکی از علتهای رایج اختلالات جنسی در بانوان است.
با نزدیک شدن به یائسگی، سطح هورمونها در بدن تغییر میکند که باعث ایجاد علائمی مثل گرگرفتگی، خشکی واژن و تغییر در رفتار میشود. همچنین کاهش حساسیت جنسی را نیز بهدنبال خواهد داشت.
بیماریهای مختلفی مثل سرطان، بیماریهای قلبی و نارسایی کبد میتواند باعث اختلالات جنسی در فرد شود. همچنین استفاده از برخی داروها مانند داروهای ضد افسردگی و آنتیهیستامین منجر به کاهش میل جنسی و ناتوانی در ارگاسم میشود.
زایمان و شیردهی نیز میتواند باعث تغییر در هورمونهای بدن و همچنین خشکی واژن و کاهش میل جنسی زنان شود.
عوامل روانی تاثیر بهسزایی در ایجاد اختلالات جنسی دارد. از جمله این عوامل عبارتاند از:
افرادی که با مشکلاتی مثل استرس و اضطراب زیاد، مواجه هستند بیشتر از افراد دیگر به اختلالات جنسی مبتلا میشوند. معمولا درمان این مشکلات به بهبود اختلالات جنسی زنان کمک میکند.
خانمهایی که تجربه تجاوز جنسی در کودکی را دارند، بیشتر از سایرین با اختلالات مربوط میل جنسی و برانگیختگی مواجه میشوند. همچنین عدم دریافت توجه کافی در رابطه از سوی شریکی جنسی میتواند باعث ایجاد اختلال جنسی شود.
برای تشخیص اختلال جنسی باید به سکستراپیست یا متخصص زنان مراجعه شود تا علت این مشکل مشخص و روش درمانی مناسب اتخاذ شود.
پزشک ممکن است که برای یافتن علت، معاینات لگنی را انجام دهد. در این معاینات مواردی از جمله میزان ضخامت بافت دستگاه تناسلی، انعطافپذیری پوست و وجود زخم در قسمت دستگاه تناسلی را بررسی میکند.
درصورتی که مشکلات فیزیکی نداشته باشید، احتمالا پزشک شما را به یک درمانگر که متخصص روابط زناشویی است ارجاع میدهد.
بسیاری از افراد بهدنبال بهترین دارو برای درمان سرد مزاجی زنان هستند؛ اما باید بدانید که درمان اختلالات جنسی به علت و میزان شدید بودن آن بستگی دارد.
با این حال، طبق تحقیقات انجام شده، میزان موفقیت در درمان این مشکلات بالاست؛ بنابراین اگر شما هم با این مشکلات مواجه هستید حتما برای درمان آن اقدام کنید.
اگر در هنگام رابطه جنسی با درد مواجه هستید یا اینکه نسبت به رابطه زناشویی بیمیل بوده و در رسیدن به ارگاسم مشکل دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
رابطه جنسی یک بخش مهم از زندگی زناشویی است که میتواند ابعاد دیگر زندگی شما را تحتتاثیر قرار دهد و در اعتماد به نفس و احساس رضایت شما از زندگی نیز موثر است.
روشهای درمان اختلالات جنسی با توجه به منشا این مشکل که می تواند فیزیکی یا روحی باشد، انتخاب میشود؛ اما بهطور کلی موارد زیر میتواند به درمان آن کمک کند.
یکی از علتهای ایجاد اختلالات جنسی، مصرف برخی داروهاست؛ بنابراین برای درمان باید داروی مورد نظر قطع یا جایگرین شود.
گاهی مواقع پزشک، فرد را برای درمان به سکستراپیست ارجاع میدهد. معمولا زمانی که اختلالات جنسی ریشه در تصورات فرد داشته باشد، سکستراپیست میتواند برای درمان آن کمک کند.
در مواردی که علت اختلال جنسی زنان، اضطراب و آسیبهای روانی مثل تجاوز در کودکی باشد، روان درمانگر میتواند به حل آن کمک کند.
استفاده از برخی وسایل کمکی مثل وکیوم مخصوص خانمها و ویبراتورها میتواند در بهبود سطح رابطه جنسی و رسیدن به ارگاسم کمک کند.
اختلالات جنسی زنان یکی از مشکلات رایج است که در این مطلب به بررسی انواع، علل و درمان آن پرداختیم. این اختلالات که میتواند منشا روحی یا جسمی داشته باشد، تاثیر مستقیمی در کیفیت زندگی و اعتماد به نفس فرد دارد.
اگر هر کدام از علائم اختلالات جنسی از جمله درد در هنگام نزدیکی، بیمیلی جنسی و مواردی از این قبیل را مشاهده کنید حتما به پزشک مراجعه کنید.
در صورتی که مشکل شما منشا فیزیکی داشته باشد در قدم اول باید علت آن رفع شود. اگر این اختلالات ناشی از عوامل روانی باشد، مراجعه به روان درمانگر متخصص در این زمینه و پیگیری روند درمان میتواند به رفع این عارضه کمک کند.